Android 13 je stigao!

Nova verzija Android operativnog sistema danas je zvanično predstavljena – Android 13. Donosi pregršt novih mogućnosti za vaš telefon i tablet kao što su tematske ikone aplikacija, podešavanje jezika po aplikaciji, poboljšane kontrole privatnosti, pa čak i mogućnost kopiranja teksta i multimedijalnog sadržaja sa jednog Android uređaja na drugi, samo jednim klikom.

Mnogo je razloga zbog kojih ćete zavoleti Android 13, no, evo 13 najboljih koje je Google odabrao.

Android 13 (2)

Prilagođen vama

Android 13 dolazi sa unapređenim izgledom i stilom koji se zasnivaju na Material You dizajnu. Možete prilagoditi aplikacije koje nisu Google-ove tako da odgovaraju temi i bojama pozadine (walpaper-a) telefona, čineći vaš početni ekran jedinstvenijim.

Android 13 (1)

Za mnoge Android korisnike koji govore više od jednog jezika, Google je dodao odličnu funkciju – možete svakoj aplikaciji pojedinačno da dodelite odgovarajući jezik, koji se može razlikovati od sistemskog jezika.

Android 13 (3)

Media plejer je ažuriran, te sada, svoj izgled prilagođava muzici ili podkastu koji slušate. Na primer, kada slušate muziku, plejer osvetljava sliku albuma i ima playback bar traku koja „pleše“ dok pesma traje.

Android 13 (4)

Digital Wellbeing je unapređen, pa sada možete dodatno da prilagodite režim za spavanje zatamnjivanjem pozadine ali i tamnom temom.

Dodatno ste zaštićeni i sigurni

Nema više bespotrebnog deljenja celokupne multimedije sa aplikacijama. Android 13 vam pruža mogućnost da izaberete samo određene fotografije i video zapise kojima će aplikacije moći da pristupe.

Android 13 (5)

Android 13 sprečava svaki neželjeni pristup vašem Clipboard-u. Ako kopirate osetljive podatke kao što su e-mail adrese, brojevi telefona ili login podaci za prijavu, Android će automatski izbrisati istoriju Clipboard-a nakon određenog vremenskog perioda.

Android 13 (3)

Aplikacijama koje preuzimate sada će biti potrebna vaša izričita dozvola za slanje notifikacija umesto da im po default-u bude dozvoljeno.

Android 13 (2)

Android 13 pomaže vašim uređajima kako bi zajedno radili bolje

Uz Spatial Audio zvuk imaćete utisak kao da ste usred akcije. Na podržanim slušalicama koje omogućavaju praćenje glave, Spatial Audio pomera izvor zvuka kako bi se prilagodio načinu na koji okrećete glavu, pružajući vam još impresivnije iskustvo slušanja na vašim Android uređajima.

Spatial Audio

Kada koristite laptop, ne želite da prekidate posao koji radite kako biste odgovorili na poruke koje vam stižu na telefon. Uskoro ćete moći da strimujete svoje aplikacije za razmenu poruka direktno na Chromebook kako biste mogli da šaljete poruke sa svog laptopa.

Android 13 dnosi Bluetooth Low Energy Audio, novi Bluetooth standard sa manjim kašnjenjem (low latency). Omogućava vam da čujete zvuk koji je bolje sinhronizovan sa izvorom zvuka, smanjujući kašnjenje. Uz Bluetooth Low Energy Audio, takođe možete uživati u poboljšanom kvalitetu zvuka i emitovati zvuk na više uređaja istovremeno.

Uskoro ćete moći da kopirate sadržaj poput URL linkova, slika, teksta ili video zapisa sa svog Android telefona i da ga prebacite na tablet. Naravno, i obrnuto – kopirate sadržaj sa tableta i „nalepite“ na telefon.

Cross-device copy and paste

Multitasking na tabletu je još lakši sa Android-om 13. Uz novi ažurirani taskbar na tabletima, možete brzo da pogledate sve svoje aplikacije i lako ih prevučete na ekran kako biste ih pokrenuli u split-screen režimu (podeljeni ekran).

Android 13 (6)

Android tableti će moći da registruju vaš dlan ili olovku kao odvojene dodire. Dakle, bez obzira na to da li pišete ili crtate na tabletu, biće manje neželjenih dodira.

Finalna verzija Android 13 operativnog sistema je već od danas dostupna na Google Pixel telefonima. Kasnije ove godine, Android 13 će biti dostupan i na Samsung Galaxy, Asus, Nokia, IQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo i Xiaomi telefonima.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.