Ovog leta vaš Android uređaj postaće još bolji

Google je upravo najavio fantastične Android novitete koji već pristižu na uređaje korisnika širom sveta.

Sa Android Feature Drop ažuriranjima ste već dobro upoznati – nekoliko puta u toku godine, Google unapređuje Android operativni sistem raznim funkcijama, dodacima i servisima. Ovog leta, korisnici mogu očekivati malo veću listu noviteta nego ranije!

Android June Feature Drop 02

Evo šta će sve vaš Android uređaj dobiti u narednim nedeljama.

Edit opcija u okviru Messages aplikacije – Poslali ste poruku i naknadno primetili neku grešku? Nikakav problem. Uskoro ćete moći da koristite Edit opciju kako biste ispravili sve greške u već poslatim porukama. Nakon što pošaljete poruku, imaćete 15 minuta vremena da je editujete. U pitanju je RCS dodatak stoga RCS opcija mora biti uključena u podešavanjima aplikacije.

01. Edit in Google Messages

Prebacivanje poziva sa jednog uređaja na drugi i instant hotspot (Call casting & hotspot) – Call casting pruža jednostavno prebacivanje Google Meet poziva sa uređaja na uređaj u toku razgovora.

Razgovarate sa prijateljem putem Google Meet aplikacije na telefonu ali biste radije taj poziv nastavili na nakom drugom svom uređaju, tabletu na primer? Sada će i to biti moguće. Za ovu mogućnost, telefon mora imati minimum Android 11 operativni sistem.

Sa instant hotspot opcijom vaši uređaji će biti online samo jednim klikom, bez potrebe da kucate lozinku. Mala napomena, ova opcija neće biti dostupna na Samsung uređajima.

02. Call casting and hotspot

Unapređena Emoji Kitchen opcija u okviru Gboard tastature – Novi Emoji Kitchen stikeri kao što su disko kugla ili slušalice, uskoro će biti dostupni za kombinovanje u Gboard tastaturi. Napravite savršenu kombinaciju svojih omiljenih stikera.

03. Gboard - Emoji Kitchen

Google Home Favorites vidžet – Ukoliko koristite Google Home aplikaciju za kontrolisanje pametnih uređaja u svojoj kući, ovo će vas obradovati. Aplikacija dobija vidžet koji možete postaviti na početni ekran telefona kako biste lakše i brže kontrolisali svoje pametne kućne uređaje.

Da biste mogli da koristite novi vidžet, telefon mora imati minimum Android 12 OS, a takođe se morate prijaviti i za Public Preview for Google Home app program. Ovaj program vam omogućava isprobavanje noviteta pre svih ostalih korisnika.

04. Google Home Favorites widget

Google Home Favorites prečice na WearOS 3+ pametnim satovima – Zaključajte vrata, smanjite osvetljenje u prostoriji, promenite temperaturu… Sve ovo možete uraditi putem Google Home Favorites „pločica“ na svom WearOS pametnom satu.

05. WearOS - Google Home shortcuts

PayPal u Google Wallet aplikaciji za WearOS pametne satove – Robu i usluge ćete od sada moći da plaćate svojim PayPal nalogom u okviru Google Wallet WearOS aplikacije. Trenutno dostupno samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj.

06. PayPal on Wallet for Wear OS watches

Circle to Search sa Translate opcijom – Jedna on najzanimljivijih AI funkcija predstavljena početkom godine, stiže na Android uređaje. Circle to Search prepoznaje sadržaj prikazan na ekranu i na osnovu toga nudi rezultate pretrage. Sada sa Translate opcijom za još jednostavnije i lakše i prevođenje teksta.

08. Translate with Circle to Search

AI alati za editovanje fotografija u okviru Google Photos aplikacije – Magic Eraser, Photo Unblur i Magic Editor stižu u Google Photos potpuno besplatno! Kao što već znate, ovi alati su bili dostupni korisnicima koji su plaćali Google One pretplatu, kao i korisnicima određenih Google Pixel telefona. Od sada će biti dostupni svima. Doduše, vaš telefon će morati da ispunjava određene uslove, kao na primer, da ima minimum 3GB RAM memorije i Android 8+ OS.

09. Editing tools in Photos

Find My Device – Brzo i bezbedno pronađite svoj telefon, tablet, ključeve sa tracker tagom ili bežične slušalice. Ako su pak uređaji nedostupni (offline), ili su daleko od lokacije gde se nalazite, možete koristiti Find My Device mrežu kako biste ih locirali. Dostupno na Android 9+ uređajima.

10. Find My Device

Verifikovana plaćanja u Google Wallet aplikaciji – Za beskontaktna plaćanja, Google je uveo dodanu bezbednosnu meru – pre nego platite, moraćete da potvrdite identitet PIN-om, pattern-om, otiskom prsta ili Face Unlock-om.

11. Verified payments on Google Wallet

QR i barkod skener u Google Wallet aplikaciji – Jednostavno skenirajte barkodove ili QR kodove svojih članskih karata, loyalty kartica i raznih drugih propusnica kako biste kreirali njihove digitalne verzije i sačuvali ih u Google Wallet aplikaciji.

12. QR and barcode scanner - Google Wallet

Bezbedno surfovanje internetom u realnom vremenu – Real-time Safe Browsing u Chrome pregledaču vam omogućava zaštitu od novoobjavljenih zlonamernih sajtova.

13. Real-time Safe Browsing

Brzi odgovori u Gmail aplikaciji – Quick Reply opcija je već dostupna u Gmail aplikaciji. Omogućava brzo odgovaranje na pristigle e-mail poruke. Tekst polje na dnu ekrana ne zahteva otvaranje nove stranice – idealno rešenje za e-mail poruke na koje možete odgovoriti jednostavnim kratim odgovorom.

14. Quick Reply in Gmail

Koji od noviteta sa liste sa nestrpljenjem očekujete? Pišite u komentarima.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.